Implementat de către

Filiala Cluj-Napoca

Durata
august 2017 – februarie 2020
Buget
$46.170
Finantator
Romanian-American Foundation

FoodHub Cluj, un proiect coordonat de Fundația Civitas, prin care produsele locale vor ajunge mai ușor pe rafturile magazinelor.

Prin acest demers, în următorii 3 ani, se vor înființa cinci centre regionale de colectare a alimentelor, câte unul în fiecare regiune din țară. Aceste centre (Foodhub-uri) vor colecta produse locale de la un număr mare de mici producători și vor intermedia accesul lor la marile magazine. Se urmărește înființarea unei rețele naționale de FoodHub-uri care să ușureze accesul la
piață al fermierilor și producătorilor locali.

Ideea a venit ca alternativă pentru dezvoltarea comunităților rurale care practică agricultura. Totodată, se urmărește formarea de noi piețe destinate produselor locale și generarea de noi oportunități. Proiectul își propune, în prima fază, să aducă în comun organizații relevante în domeniul dezvoltării comunitare. Acestea vor concepe cinci modele de centre integratoare de tip FoodHub și vor realiza studii fezabilitate proprii, plitate pe specificul zonelor și domeniul propriu de activitate.

FoodHub-urile sunt înființate în a doua etapă a proiectului. Din acest moment fermierii au șansa să colaboreze în grupuri și să beneficieze de consultanță în dezvoltarea propriilor capacități și produse. De asemenea,
tot în această fază, personalul angajat al FoodHub-urilor va asigura logistica și relația dintre fermieri și clienți, care pot fi atât persoane fizice cât și persoane juridice (ex. restaurante, cantine, magazine proprii, universități etc.). Organizațiile responsabile de înființarea unor astfel de food-hub-uri sunt:

Proiectul este finanțat de Fundația Româno-Americană și coordonat de Fundația Civitas pentru Societatea Civilă – Filiala Cluj-Napoca. Durata proiectului este de 36 de luni (prima fază – 6 luni, a doua fază – 30 de luni).